Kolcowój pospolity (Lycium barbarum – owoce Goi)

To pnąca roślina, która zaufanie zdobyła u ludzi wschodu. Od stuleci wykorzystywana jest w celach leczniczych, obecnie również przez Europejczyków szukających dobra pochodzącego z natury. Ceniona głównie za nadzwyczajne bogactwo znajdujących się w niej witamin, aminokwasów i mikroelementów. Lycium preferuje duże nasłoneczne, co jest jedyny jej wymaganiem, reszta pielęgnacji – zdecydowanie mniej istotna. Nie potrzebuje dużej uwagi, ponieważ nie boi się mrozu (plenna) i bardzo szybko rośnie. Rocznie przybywa jej blisko 2 metry z jednego pędu, co za tym idzie, szybko się rozkrzewia nie sprawiając kłopotów. Znakomicie sprawdzi się w ogrodach, w celu zasłonięcia nią mało atrakcyjnych miejsc, jako roślina pnąca, bądź w pobliżu altan lub tarasów zapewniając cień. Owoc należy zebrać pod koniec lata, kiedy jest mocno dojrzały, unikając bezpośredniego dotyku. Najlepiej zrywać je trzymając za szypułki, co zapobiega utlenianiu owocu. Następnie można go suszyć lub zjeść.